Nieuws

Hoe die ene winnende taart gebakken werd

Geschreven door Laurens Sprakel | Nov 18, 2025 9:00:00 AM

De jury heeft gesproken: de taart van Alice van Krieken (59) kwam ruim een week geleden als winnaar uit de bus bij Heel Gorinchem Bakt. Op de zaterdag na haar winst bel ik Alice vanuit de auto op om te weten te komen hoe die winnende taart zijn vorm kreeg – figuurlijk dan.

“Ja, wat een feestje hè,” reageert Alice op mijn vraag naar haar blijde vreugdedansje met de HGB-trofee. "Voor mij was het best een spannende stap om je eigen baksel – eigenlijk jezelf – bloot te stellen aan de mening van anderen. En als je dan ook nog eens de lof van de jury krijgt, is dat dubbel winst.”

Terwijl de A2 onder mij door raast, vertelt de geboren Gorcumse hoe het idee voor de taart oprees. “Toen ik uiteindelijk besloot om mee te doen, wilde ik iets doen met de bramen, appels en walnoten uit onze tuin,” somt Alice op. ”Voor de smaak en de kleur kwam er pistache bij. Die smaken wilde ik combineren met mijn liefde voor trifles. De uitdaging was om al die lagen en smaken in de taart te krijgen, terwijl als je die proeft, het tóch klopt.”

Terwijl ik invoeg op de A27 richting Gorinchem, vertelt Alice verder: “Als voorbereiding bakte ik twee taarten. Voor de eerste had ik te veel melkchocolade gebruikt en de bramen mochten wat zuurder. Daarom verving ik de melkchocolade voor pure chocola; aan de bramen voegde ik wat citroen toe. En de tweede taart was eigenlijk al perfect. Het klinkt misschien decadent, maar ik was er voor het eerst in mijn leven van overtuigd dat ik een hele goede taart gebakken had.”

De druppels op mijn voorruit worden door de wissers weggevaagd. Ik denk hardop: “Wat bijzonder dat zo’n bakwedstrijd maakt dat je eens wat anders bakt!” “Ja, echt,” reageert Alice. “Want dit is niet een taart die ik al jaren bak, maar speciaal bedacht heb voor HGB.”

En terwijl ik in de verte de scheve toren van Gorinchem ontwaar, mijmert Alice over een niéuw plan. “Mijn taart dank ik echt aan Heel Gorinchem Bakt. Daarom wil ik iets terugdoen. Ik werk op de dagbesteding van Philadelphia in het centrum. Daar ga ik met mijn mensen de taart in petit-fours-vorm verkopen. Een deel gaat naar de renovatie van de Grote Kerk. Op die manier speel ik onze dagbesteding in de kijker, maar geef ik ook iets van mijn ‘winst’ terug aan het doel van Heel Gorinchem Bakt.”

Laurens Sprakel

Benieuwd naar de terugblik (met foto’s)? Kijk op heelgorinchembakt.nl.